Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz
Need a Website Or Web Application Contact : +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Coding and Decoding questions:


31) In a code sign DRLAL is coded as 62014314. How CAMEL is coded ?

a. 5315714

b. 35729310

c. 5313613

d. None of these


Answer:a. 5315714

Explanation: Add two in the serial number of letters as :
D = 4th + 2 = 6
R= 18th + 2 = 20
L = 12th + 2 = 14
A = Ist + 2 = 3
L = 12th + 2 = 14.


32) In a code language 35796 is written as 44887. Find the code for 46823.

a. 55914

b. 57194

c. 55934

d. 55745


Answer:a. 55914

Explanation: 3+1=4 of the code
5-1=4 of the code
7+1=8 of the code
9-1=8 of the code
6+1=7 of the code
as 3 5 7 9 6
+1 -1 +1 -1 +1
-----------------------------
4 4 8 8 7
So 4 6 8 2 3
+1 -1 +1 -1 +1
----------------------------------
5 5 9 1 4


33)If LIGHT is coded as GILTH, find the code for RAINY.

a. IARYN

b. ARINY

c. NAIRY

d. RINAY


Answer:a. IARYN

Explanation: There are two groups LIG and HT each being reversed
LIG HT RAI, NY
GIL TH IAR, YN.


34)If TOM = 48 and DICK = 27. Find the value of CATTLE ?

a. 93

b. 61

c. 91

d. 65


Answer:b. 61

Explanation: TOM
20 + 15 + 13 = 48
DICK
4+9+3+11=27
CATTLE
3 + 1 + 20 + 20 + 12 + 5 = 61.


35)If LONDON is coded as MPOEPO. What code is needed for DELHI ?

a. DEHLI

b. EFIMJ

c. HLDEI

d. EFMIJ


Answer:d. EFMIJ

Explanation: L O N D O N D E L H I
+1 1 1 1 1 1 + 1 1 1 1 1
M P O E P O E F M I J


36)In a certain language if A is written as 2, B as 4 and C as 6 what do the figure 12, 10, 10, 8 stands for?.

a. DEEP

b. DOOR

c. DEER

d. FEED


Answer:d. FEED

Explanation: 12 10 10 8
F E E D


37)In a certain code language
1 .Chip, Din, Chunk means students attend class
2. Din Sunk Dink means Arjun is student
3. Jump Mink Sink means Schools are good
4. Dink Mup Chimp means Teacher is teaching
The code which is used for Arjun is ?

a. Sunk

b. Din

c. Dink

d. Chunk


Answer:a. Sunk

Explanation: On the basis of Ist and IInd equations "students" = DIN
On the basis of IInd and IVth equations "is" = DINK
So Putting these two values into equation IInd we get the code for Arjun as SUNK.


38)In a miitary code CAUTION is coded as UACITNO. How will you write MISUNDERSTAND?

a. SIMUNEDSRTAND

b. SIMNUEDSRATDN

c. SMIUNDERSTAND

d. None of the above


Answer:b. SIMNUEDSRATDN

Explanation: CAU TI ON MIS UN DE RS TA ND UAC IT NO SIM NU ED SR AT DN It means in the first group three letters are reversed then each pair is being reversed.


39) In a .certain code-language, CUL, WAP, DIR means red little box, SUT; MAD BIX, means well arranged pile, BIX, FAC, DIR means pile of boxes. The code for 'of here is ?

a. FAC

b. SUT

c. DIR

d. BIX


Answer:a. FAC

Explanation: CUR WAP DIR ---------(1)
red little boxes
BIX FAC DIR -------(2)
pile of boxes.
So DIR = boxes
BIX FAC DIR --------- (2)
pile of boxes
SUT MAD BIX --------- ---(3)
well arrange pile
So BIX = pile
Thus of = FAC


40) In a code language 256 means 'you are good', 637 means 'we are bad', 358 means 'good and bad'. Find the code for 'and'.

a. 2

b. 5

c. 8

d. 3


Answer:a. 2

Explanation: You are good = 256
We are bad = 637
Are = 6
We are bad = 637
Good and bad = 358
bad = 3
you are good = 256
good and bad = 358
good=5 so and = 8.