Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz
Need a Website Or Web Application Contact : +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Coding and Decoding questions:


21) In a certain code language COMPUTER is written as RFUVQNPC. How will MEDICINE be written in that code language?

a. MFEDJJOE

b. EOJDEJFM

c. MFEJDJOE

d. EOJDJEFM


Answer:d. EOJDJEFM

Explanation: - There are 8 letters in the word. - The coded word can be obtained by taking the immediately following letters of word, expect the first and the last letters of the given word but in the reverse order. That means, in the coded form the first and the last letters have been interchanged while the remaining letters are coded by taking their immediate next letters in the reverse order.


22) In a certain code, MONKEY is written as XDJMNL. How is TIGER written in that code ?

a. SHFDQ

b. HFDSQ

c. RSAFD

d. QDFHS


Answer:d. QDFHS

Explanation: The letter of the word are written in a reverse order and then each letter is moved one step backward to obtain the code.


23)In a certain code language,
'134' means 'good and tasty';
'478' means 'see good pictures' and
'729' means 'pictures are faint'.
Which of the following digits stands for 'see'?

a. 9

b. 8

c. 3

d. 2


Answer:b. OFUMPN

Explanation: Justification: In the first and second statements, the common code digit is '4' and the common word is 'good'. So, '4' stands for 'good'. In the second and third statements, the common code digit is '7' and the common word is 'pictures'. So, '7' means 'pictures'. Thus, in the second statements, '8' means 'see'.


24)If ROSE is coded as 6821, CHAIR is coded as 73456 and PREACH is coded as 961473, what will be the code for SEARCH

a. 246173

b. 214673

c. 214763

d. 216473


Answer:b. 214673

Explanation: The alphabets are coded as shown :
R O S E C H A I R
6 8 2 1 7 3 4 5 9
So, in SEARCH,
S ia coded as 2,
E as 1,
A as 4,
R as 6,
C as 7,
H as 3. Thus, the code for SEARCH is 214673.


25)If FRIEND is coded as HUMJTK, how is CANDLE written in that code ?

a. EDRIRL

b. DCQHQK

c. ESJFME

d. DEQJQM


Answer:a. EDRIRL

Explanation: The first, second, third, fourth, fifth and sixth letters of th word are respectively moved two, three, four, five, six and seven steps forward to obtain the corresponding letters of the code.


26)If Z = 52 and ACT = 48, then BAT will be equal to

a. 39

b. 41

c. 44

d. 46


Answer:d. 46

Explanation: In the given code, A = 2, B = 4, C = 6,.... , Z = 52.
So, ACT = 2 + 6 + 40 = 48 and
BAT = 4 + 2 + 40 = 46.


In a certain code language, (A) ‘pit na som’ means ‘bring me water’ (B) ‘na jo tod’ means ‘water is life’ (C) ‘tub od pit’ means 'give me toy’ (D) ‘jo lin kot’ means ‘life and death’


27)Which of the following represents 'is' in that language ?

a. jo

b. na

c. tod

d. lin


Answer:c. tod

Explanation: In statements A and B, the common code word is 'na' and the common word is 'water'. So, 'na' means 'water'. In statements B and D, the common code word is 'jo' and the common word is 'life'. So, 'jo' means 'life'. Thus, in statements B, 'tod' represents 'is'.


28)In a code language, SOLID is written as WPSLPIMFHA. What does the code-word ATEXXQIBVO refer to?

a. WATER

b. WAGER

c. EAGER

d. WAFER


Answer:a. WATER

Explanation: Clearly, the word can be obtained by moving the letters at even-numbered positions in the code, three steps forward and omitting those at odd-numbered positions.


29) If TOUR is written as 1234, CLEAR is written as 56784 and SPARE is written as 90847, find the code for CARE

a. 1247

b. 4847

c. 5247F

d. 5847


Answer:d. 5847

Explanation: R is in every group of letter and 4 is in every group of numbers so R = 4 C L E A R = 5 6 7 8 4 , S P A R E = 9 0 8 4 7 Here 847 are common So CL = 56 and SP = 90 Thus C A R E = 8 4 7.


30) CALANDER is coded in a code as CLANAEDR. Find the code for CIRCULAR under the same rule.

a. LACANDER

b. CRIUCALR

c. CLANADER

d. None of these


Answer:b. CRIUCALR

Explanation: C AL AN DE R = C IR CU LA R
C LA NA ED R = C RI UC AL R
Here first and last letters are not
dispositioned but other pairs are being reversed.