Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz
Need a Website Or Web Application Contact : +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Coding and Decoding questions:


11) In a certain code 'MISSIONS' is written as 'MSIISNOS'. How is 'ONLINE' written in that code?

a. OLNNIE

b. ONILEN

c. NOILEN

d. LNOENI


Answer:B. URBLAT

Explanation: Letters are reversed in groups of 3 which can be shown as:
RAT = TAR, ION = NOI. etc. So for BRUTAL
BRU = URB
TAL = LAT
so code for BRUTAL = URBLAT


12) In certain code 'TIGER' is written as 'QDFHS'. How is 'FISH' written in that code?

a. GERH

b. GRHE

c. GREH

d. GHRE


Answer:b. GRHE

Explanation: Reverse the word and move each letter –1. Reverse of FISH is HSIF subtract 1 from each letter of HSIF. So code of FISH become GRHE.


13)In certain code 'FROZEN' is written as 'OFAPSG'. Then how would 'MOLTEN' be written in that code?

a. OFPOMN

b. OFSMPN

c. OFUMPN

d. OFUNPM


Answer:c. OFUMPN

Explanation: Reverse the word and move each letter +1. Reverse of MOLTEN is NETLOM add 1 to each letter of NETLOM. So code of MOLTEN become OFUMPN.


14)In a certain code 'ROAR' is written as 'URDU'. How is 'URDU' written in that code?

a. V X D Q

b. XUGX

c. ROAR

d. VSOV


Answer:b. XUGX

Explanation: Each letter moves +3. Add 3 to each letter of URDU,so code of URDU will be XUGX


15)In a certain code 'LIMCA' is written as 'HJLDZ'. Which of the following words is written as 'IFWJBP'?

a. M E X I C O

b. MERCURY

c. JAPAN

d. MIDNIGHT


Answer:a. M E X I C O

Explanation: Each letter moves +1, -1, ....alternately except for L, which is –4. We have to find the word for the code IFWJBP. Add 4 to I then -1, +1 alternately to the remaining letters. The word will be MEXICO.


16)In certain code 'HILTON' is written as 'I H T L N O'. How is 'BILLION' written in that code?

a. IBLLION

b. IBOILLN

c. IBLLOIN

d. IBLOILN


Answer:c. IBLLOIN

Explanation: Letters are interchanged in each pair. So code of BI become IB, IO become OI. So code BILLION will be IBLLOIN


17)If in the English alphabet, every alternate letter from B onwards is written in small letters while others are written in capitals, then how will the 3rd day from Tuesday will be coded?

a. W e D N e S d A Y

b. W E d n E S d A Y

c. T H U R S d A Y

d. f r I d A Y


Answer:d. f r I d A Y

Explanation: The small letters are b, d, f, h, j, l, n, p, r, t, v, x, z. The third day from tuesday will be friday and code will be frIdAY.


18)If the letters of the word 'CYCLINDER' are arranged alphabetically, then which letter would be farthest from the first letter of word?

a. N

b. E

c. Y

d. R


Answer:c. Y

Explanation: Last letter is ‘Y’.


19) In a certain code 'CERTAIN' is coded as 'BFQUZJM'. How is 'MUNDANE' coded in that code?

a. LVMEZOD

b. NTCOMBF

c. NTOCNBF

d. LTMCZOF


Answer:a. LVMEZOD

Explanation: Each letter moves -1, +1 alternately. So, M - 1 = L, U + 1 = V and so on. So code for MUNDANE will be LVMEZOD.


20) In a certain code 'SEQUENCE' is coded as 'FDOFVRFT. How is 'CHILDREN' coded in that code?

a. OFESJMID

b. OFSEMJID

c. OFSEJIMD

d. OFSEJMID


Answer:b. OFSEMJID

Explanation: Reverse the word and +1 to each letter. The reverse of CHILDREN is NERDLIHC. add 1 to each letter. Therefore, the code of CHILDREN becomes OFSEMJID.