Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz
Need a Website Or Web Application Contact : +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Coding and Decoding questions:


1) In a certain code ‘RATIONAL’ is written as ‘TARNOILA’. How would ‘BRUTAL’ be written in that code?

a. UBRTAL

b. URBLAT

c. UBRATL

d. URBTAL


Answer:B. URBLAT

Explanation: Letters are reversed in groups of 3 which can be shown as:
RAT = TAR, ION = NOI. etc. So for BRUTAL
BRU = URB
TAL = LAT
so code for BRUTAL = URBLAT


2) In a certain code ‘PURPOSE’ is written as ‘UPPRSOE’. How would ‘WATER’ be written in that code?

a. WATRE

b. AWTRE

c. AWETR

d. WEATR


Answer:c. AWETR

Explanation: Interchange the letter in the pair of two and keep the last letter as it is.
WA = AW
TE = ET
So code of WATER is AWETR.


3)In a certain code ‘FORGIVE’ is written as ‘DPPHGWC’. How would ‘REQUEST’ be written in that code?

a. PFOVCTR

b. TFOVCRU

c. POFCVUR

d. TOFCVUR


Answer:a. PFOVCTR

Explanation: The letters move –2, +1, alternately R-2=P, E+1=F, Q-2=O, U+1=V and so on. So code of REQUEST is PFOVCTR.


4)If CALM is written as HEOO , YEAR may be written as

a. DHDS

b. DTDH

c. DDHT

d. DIDT


Answer:d. DIDT

Explanation: Each letter moves +5, +4, +3, +2.
Therefore, ‘DIDT’ is a code for ‘YEAR’.


5)If CALM is written as XZON, YEAR may be written as

a. BVZI

b. BZVI

c. BVIZ

d. BVZJ


Answer:a. BVZI

Explanation: The concept of Reverse EJOTY is followed.
Or we can also say that sum of letter & its respective coded letter is 27.
Y+B=25+2=27, E+V=5+22=27, and so on.
Hence code for YEAR is ‘BVZI’.


6)If CALM is written as LKZB, YEAR may be written as

a. BQDX

b. QZNX

c. QZDX

d. QDBX


Answer:c. QZDX

Explanation: Letters are reversed and then move –1.
Reverse of YEAR is RAEY and subtract 1 from each letter.
Hence Code for YEAR is ‘QZDX’.


7)If CALM is written as AYJK, YEAR may be written as

a. WCYP

b. WCXP

c. CWXP

d. PWXY


Answer:a. WCYP

Explanation: Each letter moves –2.
Y-2=W, E-2=C and so on. therefore, code for YEAR is ‘WCYP’.


8)If CALM written as ZDIP, YEAR may be written as

a. ZXHV

b. HVXZ

c. VHXU

d. VHWZ


Answer:c. VHXU

Explanation: The letters move –3, +3, alternately
Y-3=V, E+3=H and so on.
Hence code for YEAR is ‘VHXU’.


9) In a certain code ‘EASIER’ is written as TGKUCG. How is CUTTER written in that code?

a. TWVVGE

b. TGWWVE

c. TGVVWE

d. TVGVWE


Answer:c. TGVVWE

Explanation: : Letters are written in reverse and move +2. Reverse of CUTTER is RETTUC. Now add 2 to each letter
R+2=T, E+2=G, T+2=V and so on. So code of CUTTER is TGVVWE.


10) If ‘MEANDER’ is coded as ‘4515459’, then ‘MATHEMATICS’ is coded as

a. 6 7 2 5 0 6 2 3 0 7 6

b. 4 1 2 8 5 4 1 2 9 3 1

c. 4 5 0 3 8 4 0 1 8 5 4

d. 5 7 1 5 9 4 1 3 9 5 5


Answer:b. 4 1 2 8 5 4 1 2 9 3 1

Explanation: : Letters are arranged according to the digital sum roots which is explained by Example:
A = 1, B = 2, ..... ,H=8, I = 9, J = 10=1+0=1,M= 13= 1+3=4 & so on.
Similarly, code for MATHEMATICS is 4 1 2 8 5 4 1 2 9 3 1.