Reasoning Aptitude Verbal GK Quiz
Need a Website Or Web Application Contact : +91 9437911966 (Whatsapp) Note: Paid Service

Reasoning Letter Series


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26



Letter series is a logical arrangement of letters of English alphabet arranged in a specified pattern. In this, a series of letters, groups of letters or combination of letters and numbers is given. Each group or single element is called term. The terms of the series form a certain pattern. So first required to identify this pattern and find the missing term in the given series which will satisfy the pattern.

Types of Letter series:

Type-1: Alphabet series

In this type, letters of English alphabet are arranged in a particular pattern like reverse order of letters, skipping of letters, position of letters in alphabetical order etc.

One lettered series

In One lettered series each term contains one letter and follows a certain pattern.

We have to find out the next term according to that pattern.

Example: What is the next letter in the series B, F, J, N, _______ ?

1) R

2) T

3) Q

4) S


Answer:1) R

Explanation:

B = 2, F = 6, J = 10, N = 14 . Here the difference between the letter is 4. So the answer is 14 + 4 = 18 which is R.


Example: What is the next letter in the series B, C, E, G, ______ ?

1) J

2) I

3) K

4) M


Explanation:

B = 2, C = 3, E = 5, G = 7 . Here the letters are consecutive primes. So the next prime number is 11 which is K.


Two lettered series

In Two lettered series each term contains two letter and follows a certain pattern.We have to find out the next term according to that pattern.


1) GR

2) GQ

3) HQ

4) HR


Answer:2) GQ

Explanation:

C = 3, D = 4, E = 5, F = 6 .
M = 13, N = 14, O = 15, P = 16 .
So next term is G = 7 and Q = 17 .


Three lettered series:

In Three lettered series each term contains three letter and follows a certain pattern.We have to find out the next term according to that pattern.

Example: What is the next letter in the series CNL, BLI, AJF, ZHC, _______ ?

1) XDY

2) YFZ

3) YFA

4) XFY


Answer: 2) YFZ

Explanation:

C = 3, B = 2, A = 1, Z = 26 . ( Decreasing by 1 ) So next letter is 25, which is Y.
N = 14, L = 12, J = 10, H = 8 . ( Decreasing by 2 ) So next letter is 6, which is F.
L = 12, I = 9, F = 6, C = 3 . ( Decreasing by 3 ) So next letter is 26, which is Z.

Type-2: Continuous pattern series

In this type, a series of small/capital letters are given which follow a particular pattern. However, some letters are missing from the series. The series follow a specific pattern and candidates are required to find the letters which should come in place of the blank spaces or question marks.

In each of the following letter series, some of the letters are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.

1._ stt _ tt _ tts _

A)tsts

B)ttst

C)sstt

D)tsst


Answer:D

Explanation:

The series is tst/tst/tst/tst. Thus, the pattern 'tst' is repeated.


2. gfe _ ig _ eii _ fei _ gf_ ii

A)eifgi

B)figie

C)ifgie

D)ifige


Answer:Option C

Explanation:

The series is gfeii/gfeii/gfeii/gfeii. Thus, the pattern 'gfeii' is repeated.


3. _ a _ b _ abaa _ bab _ abb

A)aaabb

B)ababb

C)babab

D)babba


Answer:Option D

Explanation:


4.How many person (s) sit (s) between V and the Doctor?

A)None

B)Three

C)Two

D)One


Answer:B

Explanation:

The series is baa/bba/baa/bba/baa/bb. Thus, the pattern baa/bba is repeated.


4. abca _ bcaab _ ca _ bbc _ a

A)ccaa

B)bbaa

C)abac

D)abba


Answer:C

Explanation:

The series is abc/aabc/aabbc/aabbcc/a.


5. _ tu _ rt _ s _ _ usrtu _

A)rtusru

B)rsutrr

C)rsurtr

D)rsurts


Answer:D

Explanation:

The series rtus/rtus/rtus/rtus. Thus, the pattern 'rtus' is repeated.


6. _ _aba _ _ ba _ ab

A)abbba

B)abbab

C)baabb

D)bbaba


Answer:B

Explanation:

The series is ab/ab/ab/ab/ab/ab. Thus, the pattern 'ab' is repeated.


7. c _ bbb _ _ abbbb _ abbb _

A)aabcb

B)abccb

C)abacb

D)baebb


Answer:B

Explanation:

The series is cabbbb/cabbbb/cabbbb. Thus, the pattern 'cabbbb' is repeated.


8. _ bbca _ bcca _ ac _ a _ cb

A)abeba

B)acbab

C)bacab

D)bcaajb


Answer:B

Explanation:

The series is abbc/ac/bcca/ba/caab/cb


9. a _ bbc _ aab _ cca _ bbcc

A)bacb

B)acba

C)abba

D)caba


Answer:B

Explanation:

The series is aabbcc/aabbcc/aabbcc. Thus, the pattern 'aabbcc' is repeated.


10. ac _ cab _ baca _ aba _ acac

A)aacb

B)aebe

C)babb

D)bcbb


Answer:A

Explanation:

The series is acac/abab/acac/abab/acac. Thus, the pattern acac/abab is repeated.


11. _ aa _ ba _ bb _ ab _ aab

A)aaabb

B)babab

C)bbaab

D)bbbaa


Answer:C

Explanation:

The series is baab/baab/baab/baab. Thus, the pattern 'baab' is repeated.


12. c _ bba _ cab _ ac _ ab _ ac

A)abebe

B)acbcb

C)babec

D)bcacb


Answer:B

Explanation:

The series is cabbac/cabbac/cabbac. Thus, the pattern 'cabbac' is repeated.


13. ba _ cb _ b _ bab _

A)acbb

B)bacc

C)bcaa

D)cabb


Answer:B

Explanation:The series is babc/babc/babc. Thus, the pattern 'babc' is repeated.


14. _ bc _ ca _ aba _ c _ ca

A)abcbb

B)bbbec

C)bacba

D)abbec


Answer:A

Explanation:

The series is abc/bca/cab/abc/bca, Thus, the letters change places in a cyclic order.


15. ab _ _ baa _ _ ab _

A)aaaaa

B)aabaa

C)aabab

D)baabb


Answer:B

Explanation:

The series is aba/aba/aba/aba. Thus, the pattern 'aba' is repeated.


16. ab _ aa _ bbb _ aaa _ bbba

A)abba

B)baab

C)aaab

D)abab


Answer:B

Explanation:

The series is abb/aaabbb/aaaabbbb/a. Thus the letters are repeated twice, then thrice, then four times and so on.


17. _ nmmn _ mmnn _ mnnm _

A)nmmn

B)mnnm

C)nnmm

D)nmnm


Answer:C

Explanation:

The series is nnmm/nnmn/nnmm/nnmm. Thus, the pattern 'nnmm' is repeated.

18. a _ n _ b _ _ ncb _ _ ncb

A)abbbec

B)abebeb

C)bacbab

D)bcabab


Answer:D

Explanation:

The series is abncb/abncb/abncb. Thus, the pattern 'abncb' is repeated.


19. a _ ba _ b _ b _ a _ b

A)abaab

B)abbab

C)aabba

D)bbabb


Answer:D

Explanation:

The series is abb/abb/abb/abb. Thus, the pattern 'abb' is repeated.


20. cccbb _ aa _ cc _ bbbaa _ c

A)aebe

B)baca

C)baba

D)acba


Answer:B

Explanation:

The series is ccc bbb aaa/ccc bbb aaa/c. Thus, the pattern ccc bbb aaa is repeated.


21. bca _ b _ aabc __ a __ caa

A)acab

B)bcbb

C)cbab

D)ccab


Answer:A

Explanation:

The series is bcaa/bcaa/bcaa/bcaa. Thus, the pattern 'bcaa' is repeated.

22. ab __ d __ aaba __ na _ badna _ b

A)andaa

B)babda

C)badna

D)dbanb


Answer:A

Explanation:

The series is abadna/abadna/abadna/ab. Thus, the pattern 'abadna' is repeated.


23. m _ nm _ n _ an _ a _ ma _

A)aamnan

B)ammanm

C)aammnn

D)amammn


Answer:C

Explanation:

The series is man/man/man/man/man. Thus, the pattern 'man' is repeated.


24. _bcc _ ac _ aabb _ ab _ cc

A)aabca

B)abaca

C)bacab

D)bcaca


Answer:C

Explanation:

The series is bbccaa/ccaabb/aabbcc. Thus, the letter pairs move in a cyclic order.


25. _ op _ mo _ n _ _ pnmop _.

A)mnpmon

B)mpnmop

C)mnompn

D)mnpomn


Answer:A

Explanation:

The series is mopn/mopn/mopn/mopn. Thus, the pattern 'mopn' is repeated.

Type-3: Mixed series (Alpha-numeric series)

In this type, the series is based on the combination of both the letters and numbers. Each term in the series follows a certain pattern based on either the alphabetical position of the letters or the numbers in different correlation.

Directions : In each of the following questions, various terms of an alphabet series are given with one or more terms missing. Choose the missing terms out of the given alternatives.

Letter series is easy to learn - You will enjoy it.