Menu


Exercise 1

1)A boy buying an article for Rs.350 and sells it for Rs.850. Find profit and loss.
A) Rs.600
B) Rs.500
C) Rs.700
B) Rs.800

Answer:RS.500

Explanation: Here, SP > CP
SO profit is earned.
According to the formula,
Profit= SP-CP = 850-350 = RS.500.

2)Pinku purchased a car for RS.7 lakh and sold it for RS. 5 lakh.Find profit/loss For this transaction.
A) Rs.2 lakh B) Rs.3 lakh C) Rs.4 lakh D) Rs.5 lakh

Answer:A) Rs.2 lakh

Explanation: Here SP < CP
So loss is incurred in this case.
According to the formula,
Loss= CP -SP = 7-5 = Rs.2 lakh.

3)A person buys a toy for RS.60 and sells it for RS. 85.What will be his gain percent ?

Answer:41.66%

Explanation: Given , CP= RS. 60 and SP= RS. 85
Profit = SP-CP = 85 - 60 = RS. 25
According to the formula,
Gain % = profit/CP*100 = 25/60*100 = 41.66%.

4)A person buys a cycle for RS. 550 but because of certain urgency,he sells it for RS. 450. Find his loss percent.

Answer:18.18 %

Explanation: Given, CP = RS. 550 and SP = RS. 450
Loss = CP-SP = 550 - 450 = RS.100
According to the formula,
L oss % = Loss/ CP*100%
= 100/550*100
= 18.18 %

5)Find the SP , when CP is 70 and gain is 10%.

Answer: RS. 77

Explanation: Given , CP = RS. 70 and gain = 10%
SP = ( 100+ Gain%/100) * CP
SP= ( 100 + 10 / 100 ) * 70
= 110 / 100 * 70
=11*7
= RS. 77.






Subscribe with us to get latest topic update






Choose a Language



Connection failed: SQLSTATE[28000] [1045] Access denied for user 'studentdb'@'localhost' (using password: YES)

Subscribe